Hitvallásunk

 

Mi a kenyér valóban? Neked mit jelent?

És gyermekednek? És édesanyádnak, édesapádnak?

 

Mi, fiatal, lelkes kenyérkészítők (máskor pékeknek is hívnak minket) hiszünk benne, hogy a búza – az élet, kultúránk meghatározó alappillére. Átalakítása valóban tápláló, egészséges, örömet okozó élelemmé nagy felelősség, küldetés és egyben szolgálat. Munkánkat ez a meggyőződés és lelkiállapot vezérli.

Ezért is van, hogy három területen nem ismerünk kompromisszumot: csak ökológikusan termesztett alapanyagokkal, és kenyereink terén saját nevelésű, természetes kovásszal dolgozunk. A kenyereink értékesítése során pedig arra törekszünk, hogy minél inkább közvetlen kapcsolatban legyünk a vásárlóinkkal.

Mindez azt a tudatot hívatott erősíteni és támogatni, hogy nem elszigetelten létezünk a világban, hanem igenis újra össze lehet kapcsolni azokat a láncszemeket, amelyek szétgurultak: a gazdát, aki dolgozik a földeken, a molnárt, aki lisztet őröl, a péket, aki kenyeret süt, a vásárlókat, akik elköteleződnek a minőség mellett, vagy akár a szállítókat, akik a liszt majd a kenyerek mozgását biztosítják. És ez a micro-közösség így együtt része egy még nagyobbnak, amit úgy hívnak társadalom, és ez része egy még nagyobbnak, amit úgy hívnak Föld.

A kerti asztalon fehér terítő, fonott kosárban friss kenyér, jó sajt, jó bor, méhek zsonganak és akác virágzik. A kenyér illata, íze, a ropogós héj rég elfeledett emlékeket hív elő. Egyetlen mozdulat, egy gesztus, egy szempillantás elég. A pillanat ünneppé válik, mert megosztod egy másik emberrel, amid van.